Op 27 maart 2020 overleed de schrijfster Carl Friedman (*1952). Ze debuteerde, aldus de necrologieën in kranten, in 1991 met de novelle Tralievader over haar vader die in de oorlog in een concentratiekamp had gezeten. Dat is niet helemaal waar. Het was inderdaad haar eerste boek, maar ze had in 1984 al gedichten gepubliceerd in Maatstaf en De Gids en in 1990 in Tirade.

In datzelfde jaar 1984 kreeg ik van een goede kennis, die op de een of andere manier een bekende van Friedman was, een paar kopieën toegestuurd die ik als ‘verzamelaar van Kafka-eigenaardigheden ook wel leuk zal vinden’. Die kopieën betreffen een soort stripverhaal over Kafka, waarin een kat verwijst naar Orson Welles’ verfilming van Der Process en zelf even in het ongedierte in Die Verwandlung verandert.

Om de een of andere, mij onbekende reden mocht ik het toen niet publiceren of wat dan ook. Het lijkt me een goed moment om dat nu, na ruim vijfendertig jaar, eindelijk maar eens te doen. Bij deze.