Huub van der Kolk

Op deze Kafka-Atlas, gemaakt op basis van Google Maps, staan alle bekende plaatsen waar Franz Kafka ooit is geweest. Elke plaats gaat vergezeld van een toelichting links op het scherm.

Gebruiksaanwijzing

Je kan de kaart op twee manieren gebruiken:
1. Klik in het menu aan de linker kant van de pagina een verwijzing aan. Dan licht de betreffende locatie op op de kaart. Er verschijnt een witte rand rond de betreffende markering.
2. Klik op de kaart een markering aan. Dan verschijnt in het menu links de toelichting bij die markering. Het wijst zich vanzelf.

De aanleiding

Als ik brieven of dagboeken van Kafka lees en daarin plaatsen worden genoemd wil ik weten waar ik die plaatsen kan vinden. Neem bijvoorbeeld deze tekst uit een brief aan Max Brod uit de zomer van 1910:

Mein lieber Max, stürze Dich nicht in Kosten wegen einer Rohrpostkarte, in der Du mir schreiben wirst, dass Du um 6.05 nicht auf der F. Josefs Bahn sein kannst, denn das mußt Du, da der Zug, mit dem wir nach Wran fahren, um 6 Uhr 05 fährt. Um ¼8 machen wir den ersten Schritt gegen Davle, wo wir um 10h bei Lederer ein Paprika essen werden, um 12h in Stechowitz mittagmahlen, von 2-½4 gehn wir durch den Wald zu den Stromschnellen, auf denen wir herumfahren werden. Um 7 Uhr fahren wir mit dem Dampfer nach Prag. Überlege es Dir nicht weiter und sei um ¾6 auf der Bahn.

Ik wil dan weten waar Wran ligt, hoe ver het lopen is naar Davle, naar Stechowitz en de stroomversnellingen. En vooral waar de uitspanning van Lederer is, die kennelijk lekkere paprika’s verkocht.

De kaart

In de vele Kafkastudies zijn her en der kaartjes te vinden, maar een totaalkaart, waarop alle bekende plekken staan waarvan bekend is dat Kafka er is geweest, bestond niet. Tot nu. Want ik heb zelf deze kaart gemaakt. In eerste instantie voor mezelf, maar ook andere Kafka-liefhebbers kunnen er plezier aan hebben.

De kaart die ik heb gemaakt bevat alleen plekken waar Kafka zelf is geweest. Een paar keer heb ik daarop een uitzondering gemaakt, zoals bijvoorbeeld de geboorteplaatsen van zijn ouders. Of als een standbeeld dat Kafka heeft gezien nu ergens anders staat dan toen.

Ik heb alles gecheckt, maar daarmee is niet uitgesloten dat er toch nog foutjes in de kaart zitten. En ik weet zeker dat er nog plaatsen ontbreken.

Correcties en aanvullingen zijn van harte welkom bij maker Huub van der Kolk.

Waar Kafka een paprika at

Dankzij Hartmut Binder heb ik de uitspanning van Lederer kunnen vinden. In zijn boek Kafkas Welt staat een foto van die uitspanning.

Davle is niet groot, dat hielp om de plek te kunnen vinden. Ik denk dat het onderstaand pand is. De overeenkomsten zijn moeilijk nog te herkennen: de ramen op de begane grond en de brede deur; de richels boven de drie linker ramen en de deur; het enige nog resterende spoor van de ronde raampjes boven het derde onderste raam van links; het raam boven de deur en de kap boven dat raam; en de verhoging van het dak, die te zien is aan de roze, duidelijk recent aangebrachte stenen. Jammer dat er nu een modern viaduct naast ligt.