Franz Kafka: De tekeningen

In 2019 werd het Max Brod Archief in de Nationale Bibliotheek van Israël geopend. Tussen de opvallende archiefstukken bevonden zich tot dusver onbekende tekeningen die Franz Kafka maakte in de jaren 1901-1906. Hij tekende, al voor de ontwikkeling van zijn literaire talent, om zich artistiek uit te drukken. Aan zijn verloofde Felice Bauer schreef hij in 1913: ‘Weet je, ik was ooit een groot tekenaar, maar toen ben ik bij een slechte schilderes schoolse tekenlessen gaan nemen en heb ik mijn hele talent verknoeid. Stel je dat eens voor! […] In die tekeningen heb ik indertijd, het is nu al jaren geleden, meer bevrediging gevonden dan in enige andere bezigheid.’

In Franz Kafka, De tekeningen worden voor het eerst meer dan 200 tekeningen, waarvan 140 nooit eerder zijn gepubliceerd, in een luxe kunstuitgave samengebracht. Deze is samengesteld en van begeleidende essays en een verantwoording voorzien door Andreas Kilcher, Pavel Schmidt en Judith Butler.

Hartmut Binder: Gestern abend im Café

Gestern abend im Café neemt de lezer mee naar de verzonken wereld van het oude Praag. Het weelderig vormgegeven boek van de hand van de bekende Kafka-onderzoeker Hartmut Binder documenteert op meer dan 600 pagina’s de plaatsen van vermaak in de oude keizerlijke stad in de laatste fase van de Habsburgse monarchie en aan het begin van de Tsjechische Republiek.

Koffiehuizen, wijnbars, hotels, chantants, cabarettheaters, theaters, cabarets, bioscopen, nachtclubs, dansbars en het beroemde Théâtre Variété, Evenals de inmiddels vergeten artiesten die hier optraden, die het publiek inspireerden met hun optredens en hun charmes worden gepresenteerd.

Uit advertenties, programma’s, bijeenkomsten, reportages, herinneringen, archiefmateriaal en meer dan 1000 historische, vaak gekleurde, veelal onbekende beelden, is een stadsportret van exotische charme ontstaan waarin al het fraais op vergeeld pluche tot leven komt. Dat zorgt voor een sfeervolle achtergrond van een Kulturraum die als de genius loci het leven van Kafka en andere Praagse schrijvers zozeer bepaalde.

Uwe Wittstock: Februar 33 – Der Winter der Literatur

Een persoonlijke favoriet van 2021: Uwe Wittstock beschrijft op bijzonder knappe wijze hoe na de Machtübernahme in januari 1933 Hitler de dictatuur op hele korte termijn vestigde en de daaropvolgende vlucht van vele schrijvers uit Duitsland. Een literaire ‘Polit-Thriller’ die ‘unter die Haut’ geht.

Alles ging heel snel: Februari 1933 was ook voor schrijvers in Duitsland de maand waarin alles werd beslist. Van dag tot dag volgt Wittstock hoe het glamoureuze literaire leven van de Weimar-periode in slechts enkele weken plaatsmaakte voor een lange winter en hoe het net voor Thomas Mann en Bertolt Brecht, Else Lasker-Schüler, Alfred Döblin en vele anderen steeds strakker aangetrokken werd.

Maandag 30 januari. Joseph Roth wil niet langer wachten op het nieuws wat de dag in Berlijn zal brengen. Hij rijdt ’s ochtends vroeg naar het treinstation en neemt de trein naar Parijs. Thomas Mann in München bekommert zich ondertussen de komende tien dagen nauwelijks om politiek, maar des te meer om zijn lezing over Richard Wagner. Uwe Wittstock staat steeds heel dicht bij de mensen en ontvouwt een mozaïek van dreigende gebeurtenissen direct na Hitlers “machtsgreep”, die vervolgens tot de catastrofe voor de schrijvers in Duitsland leidt.

Hij brengt de sfeer van deze tijd bijzonder goed in beeld, een tijd die wordt gekenmerkt door angst en zelfbedrog bij schrijvers, door passiviteit bij sommigen en vastberadenheid bij anderen. Wie omhelst de nieuwe heersers, wie moet vrezen voor zijn leven en vluchten? Op basis van deels ongepubliceerd archiefmateriaal ontstaat een intens beeld van een vreselijke tijd.

Florian Illies: Liebe in Zeiten des Hasses

In een virtuoos tijdsportret brengt Florian Illies de jaren dertig, dit decennium van uitbarstende politieke en culturele spanningen, tot leven. Terwijl Jean-Paul Sartre Käsekuchen eet met Simone de Beauvoir in Kranzler-Eck in Berlijn, beleven Henry Miller en Anaïs Nin wilde nachten in Parijs en “rustige dagen in Clichy”, gaan F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway gepassioneerde affaires aan in New York, en gaan Bertolt Brecht en Helene Weigel net als Katia en Thomas Mann in ballingschap.

Dit is precies het moment waarop de nationaalsocialisten de macht grijpen in Duitsland, boeken verbranden en het geweld tegen Joden begint. Florian Illies neemt ons mee terug naar het tijdperk van een bijzondere politieke catastrofe om te vertellen over de grootste geliefden in de culturele geschiedenis: in Berlijn, Parijs, Ticino en aan de Rivièra zetten de grote helden van die tijd zich schrap tegen het naderend onheil. Een meeslepend vertelde reis naar het verleden die leest als een commentaar op ons eigen onrustige heden: liefde in tijden van haat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Boekhandel-Godert-Walter-3.jpg

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
info@godertwalter.nl
www.godertwalter.nl
050 312 25 23

Duitse boeken tegen – lage! – Duitse prijzen op de website Duitse boeken.

Boekhandel Godert Walter heeft een rijke geschiedenis van inmiddels bijna tachtig jaar in het hart van Groningen. Ons assortiment weerspiegelt de veelzijdige belangstelling van nieuwsgierige lezers, met een extra accent op literatuur, geschiedenis, Groningana en oorspronkelijk Duits.

Duitse boeken voor Duitse prijzen

Graag leveren wij u Duitse boeken voor Duitse – lage! – prijzen. De boeken zijn gemiddeld 2 euro goedkoper dan bij andere (online) Nederlandse boekverkopers.