Begin jaren negentig, rond het geboortejaar 1992 van de Kafka-Kring dus, werd het internet in Nederland geïntroduceerd. Begin 1994 werd in Amsterdam aan de hand van de stad-metafoor de ‘website’ De Digitale Stad (DDS) opgezet, waar individuele en collectieve gebuikers een ‘huis’ konden bemannen. Namens de Kafka-Kring was ik er als de kippen bij om ook zo’n ‘huis’ te bemachtigen en augustus 1995 was het zover: <http://huizen.dds.nl/~nfkk/>. Hulp kreeg ik van mijn toen 16-jarige zoon Stijn (nu werkzaam bij een innovatie-groep voor de online-verkoop van Albert Heyn – jong geleerd…).
Je kon een ‘huis’ reserveren door een ‘spijker’ in te slaan, vervolgens kon je dat vullen. Het was dringen op die website, dus je moest je ‘huis’ goed bewaken. Mijn aandacht verslapte (of ik betaalde niet op tijd, tenminste, als het niet gratis was, dat weet ik niet meer) en een ander kraakte het Kring-’huis’. Later kon ik het terugveroveren.
Deze innovatie werd uiteraard met trots gemeld in het toen nog bestaande Kafka-Katern (sept. 1995), mét screendump van de homepage:
   
Tot mijn stomme verbazing leverde dit vrijwel onmiddellijk een verzoek om informatie op uit… Madison, Wisconsin, USA!
Op een gegeven moment verdween DDS en een paar jaar later kreeg de Kring haar eigen website met dit menu:
map           dedigitalestedeling2006
Ik haal deze herinneringen op, omdat in de Volkskrant van 4 juli 2016 wordt bericht dat studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit DDS van toen hebben kunnen ‘opgraven’ uit een oude backup van 10 gigabite op een bijna ontoegankelijke harddisk. Ik ben benieuwd of het ‘huis’ van de Kring er ook op staat.
Googlend naar DDS vond ik ook de scan van het boekje De Digitale Stedeling uit 1996 over DDS. En tot mijn verrassing daarin ook twee pagina’s over… ‘Kafka in Cyberspace’, over de Kafka-Kring in DDS dus, geschreven door Marie-José Klaver (zie boven rechts). Ik kan me het contact met haar in die tijd nog wel herinneren. – Niels Bokhove